Kľúčové poznatky:
-
Zvýšené množstvo histamínu sa môže prejaviť napríklad ako alergická vyrážka bez zjavnej príčiny, v mozgu zase môže spôsobiť útlm prejavujúci sa únavou a v žalúdku zvýšenou produkciou kyseliny, teda pálením záhy.
- Najdôležitejším laboratórnym vyšetrením je monitorovanie aktivity DAO v krvnom sére.
- Každému môže pomôcť niečo iné, jedna zložka potravy alebo probiotiká môže niekomu pomôcť, niekomu uškodiť a u niekoho zase nemať vôbec žiaden vplyv. Postupným skúšaním určite prídete na to, čo je pre vás najlepšie.
Pojem histamínová intolerancia začal byť v posledných rokoch známy a zdá sa, že týmto ochorením trpí čoraz viac ľudí. O čo vlastne ide? Čo je to ten histamín, prečo ho niekto netoleruje, a čo s tým môžu mať naše črevá?
Histamín je úplne prirodzená, v tele sa vyskytujúca molekula, ktorá je dôležitá pre naozaj veľké množstvo telesných funkcií. V imunitnom systéme je dôležitým hráčom pri alergických reakciách a pri poranení, v mozgu ovplyvňuje prenos signálov a v žalúdku spúšťa uvoľnenie žalúdočnej kyseliny, dôležitej pre trávenie. Tak ako je to však v živote so všetkým – všetkého veľa škodí. Zvýšené množstvo histamínu sa môže prejaviť napríklad ako alergická vyrážka bez zjavnej príčiny, v mozgu zase môže spôsobiť útlm prejavujúci sa únavou a v žalúdku zvýšenou produkciou kyseliny, teda pálením záhy a s ním spojenou bolesťou brucha.
Ako to, že ho je veľa?
Histamín, ako aj histidín – aminokyselina, z ktorej vzniká histamín – sa nachádzajú vo veľkom množstve potravín. Naše telo si však za normálnych podmienok reguluje hladinu histamínu v tele a zabraňuje jeho zvýšeným hladinám pomocou špeciálnych enzýmov, najmä diaminooxidázy (DAO), ktoré ho odbúravajú. Histamínová intolerancia vzniká, keď tieto enzýmy nefungujú správne a hladina histamínu sa tak môže zvyšovať. Dôvodov poruchy ich funkcie môže byť viacero:
Črevné ochorenia ako zápalové ochorenia čreva (IBD), syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva (SIBO), alebo tzv. syndróm deravého čreva – pri týchto ochoreniach dochádza k poškodeniu alebo oslabeniu funkcie črevných buniek, v ktorých sa vo veľkej miere nachádzajú enzýmy rozkladajúce histamín prijímaný z potravy.
Niektoré liečivá alebo potraviny môžu blokovať funkciu alebo produkciu spomínaných enzýmov alebo zvyšovať uvoľňovanie histamínu v tele – medzi liečivá patrí napr. kys. acetylsalicylová (Aspirin), diklofenak alebo niektoré antibiotiká. Potravinám sa budeme špeciálne venovať v ďalšom článku.
Iné faktory – genetická poruchy, ťažké poranenia, ochorenia pečene, nedostatok vitamínu B6 alebo zinku, chronický stres, teplotné extrémy, alkohol atď.
Ako sa prejavuje histamínová intolerancia?
Viacero príznakov je veľmi podobných príznakom alergie. Ich výskyt a intenzita sa môžu u ľudí líšiť. Medzi najčastejšie príznaky však patrí:
- Bolesti hlavy až migrény
- Únava
- Tráviace problémy
- Nevoľnosť a zvracanie
- Vyrážky, žihľavka, začervenanie, svrbenie na pokožke
- Výtok z nosa alebo zapchatý nos
- Začervenané, svrbiace alebo slziace oči
- Kýchanie
-
Poruchy menštruačného cyklu
Pri závažnejšej histamínovej intolerancii môže dochádzať k:
- Vysoký alebo nízky tlak, poruchy srdcového rytmu
- Kŕče v bruchu
- Opuchy rôznych častí tela, napr. pery, oči
- Úzkosť a poruchy spánku
- Závrat
- Tremor (tras)

Histamínová intolerancia a diagnostika
Príznaky histamínovej intolerancie môžu byť naozaj veľmi variabilné a často podobné s kopou iných podobných ochorení, potravinových alergií alebo intolerancií. Z tohto dôvodu môže byť diagnostika na základe symptómov nepresná.
Najdôležitejším laboratórnym vyšetrením je monitorovanie aktivity DAO v krvnom sére. Vhodné je tiež viesť tzv. potravinový denník a sledovať, ktoré potraviny zhoršujú symptómy. O tom, ktoré potraviny sú vhodné alebo nevhodné, ako aj o možnostiach liečby histamínovej intolerancie si povieme v nasledujúcom článku.
Histamín – v ktorých potravinách sa nachádza a ako sa mu vyhnúť?
Jedným zo zaručených spôsobov, ako predísť nepríjemným príznakom nadmerného množstva histamínu v tele, je vyhýbanie sa potravinám s jeho obsahom, potravinám ktoré podporujú jeho uvoľňovanie alebo obsahujú zložky, ktoré zaťažujú organizmus s DAO.
Potraviny s vyšším obsahom histamínu:
- Alkohol – najmä víno, pivo
- Niektorá zelenina – baklažán, avokádo, špenát…
- Zavárané alebo konzervované potraviny
- Vyzreté syry – čedar, parmezán…
- Údené mäso – saláma, šunka, párky…
- Dary mora – ustrice, krevety, kraby…
- Niektoré strukoviny – najmä sójové bôby, hrášok, červená fazuľa
- Niektoré orechy – vlašské, arašidy, kešu…
- Fermentované potraviny – najmä kyslá kapusta, kimchi, kefír…
Potraviny spôsobujúce zvýšené uvoľňovanie histamínu v tele:
- Alkohol
- Čierny čaj
- Energetické drinky
- Čaj maté
Tento zoznam je naozaj dlhý a ani z ďaleka nie je kompletný. Úplne eliminovať príjem histamínu z potravy bohužiaľ nie je reálne. Pomôcť však môže konzumácia potravín s nižším obsahom histamínu, ako napríklad:
- Čerstvé mäso
- Necitrusové ovocie
- Vajíčka
- Bezlepkové obilniny – quinoa alebo ryža
- Mliečne náhrady – kokosové mlieko, mandľové mlieko
- Čerstvá zelenina, okrem skôr spomínaných
- Olivový olej
K diéte môžu tiež pomôcť výživové doplnky s obsahom DAO. Ak sa užijú pred jedlom s obsahom histamínu, môžu znížiť prejavy intolerancie.

Probiotiká???
Keďže je histamínová intolerancia často sprevádzaná tráviacimi ochoreniami, ktoré sú spojené s narušením črevnej mikrobioty (IBD, SIBO, syndróm deravého čreva…) ak ste čítali naše blogy, určite vám hneď napadli probiotiká ako možnosť liečby. Odpoveď? Áno aj nie.
Treba si uvedomiť, že probiotické baktérie sú od seba extrémne odlišné. To čo robí jeden kmeň daného druhu, nemusí robiť iný kmeň. U rôznych probiotických baktérií tak boli popísané rôzne účinky ohľadom ich vzťahu k histamínu:
- niektoré sú schopné ho produkovať
- niektoré ho rozkladajú
- niektoré nemajú nijaký vplyv na histamín
Keďže existuje veľké množstvo kmeňov baktérií, často sa nepozná aký je ich vzťah k histamínu. Podľa štúdií na iných kmeňoch daného druhu však vieme teoreticky predpokladať, ktoré by mohli byť prospešné, a ktoré nie.
Medzi rizikovejšie, teda potenciálne skôr neprospešné a produkujúce histamín môžeme zaradiť tie, ktoré sa podieľajú na kvasení jogurtov alebo iných fermentovaných potravín. Ide teda predovšetkým o kmene druhov Lactobacillus casei a Lactobacillus bulgaricus.
Naopak schopnosť degradovať histamín je teoretický možná u kmeňov druhov Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis či Bifidobacterium longum.
Udržujte zdravú rovnováhu baktérií v črevách už dnes!
Vďaka jedinečnej technológii a dlhoročnému zdokonaľovaniu sú probiotiká SymproveTM jediné skutočne živé probiotiká, ktoré sa vďaka vodnej báze dostavia do čriev, kde priaznivo pôsobia na trávenie, imunitu a celkové zdravie organizmu. Na rozdiel od tabletkových probiotík sa nezdržiavajú v žalúdku, kde ich agresívne žalúdočné kyseliny rozložia a oslabia, ale prejdú tráviacim systémom priamo tam, kde sú potrebné.